Međunarodna energetska konferencija o biomasi i obnovljivim izvorima energije

Budućnost bioenergije u odnosu na fosilna goriva

U BRUXELLESU RASPRAVA O UTJECAJU GREEN DEAL-A: Bioenergy Europe analizira budući položaj biomase!

 

Danas se u Bruxellesu održava sjednica IO vodeće europske udruge za biomasu – Bioenergy Europe, a osim redovitih europskih i sektorskih tema, dominira tema budućeg utjecaja EU Zelenog plana na poslove s drvnom biomasom. Treba nastaviti s promocijom i implementacijom OIE na svim razinama, kako bi se ostvarili visoki EU ciljevi oko ugljične neutralnosti do 2050.

Još uvijek postoje velike razlike u politikama unutar zemalja članica, stoga se očekuju konkretne mjere Europske komisije koje bi trebale nastaviti s zelenom orijentacijom gospodarstva i  većom primjenom kružne ekonomije gdje god je to moguće. Predlaže se i veće korištenje poljoprivredne biomase i njezino nadopunjavanje sa šumskom biomasom te odgovornije korištenje drvnih ostataka iz industrije.

Inače, na sjednici je istaknuto i kako sektor biomase u EU zapošljava 364.800 radnika, a prošireni sektor bioenergije čak 703.200 u više od 45.000 subjekata te ostvaruje prihod od 60,06 mlrd. EUR.

Ispred CROBIOMA na sjednici sudjeluje generalni tajnik CROBIOM-a Marijan Kavran koji je iskoristio priliku za informiranje europskih kolega i nadležnih institucija o složenim prilikama na tržištu biomase u Hrvatskoj, zbog čega je i proteklih dana zatraženo donošenje specifičnih mjera od Vlade RH.