Međunarodna energetska konferencija o biomasi i obnovljivim izvorima energije

Budućnost bioenergije u odnosu na fosilna goriva

ŠTO DONOSI 2021? Pomiješani su optimizam i oprez!

Posljednjih devet mjeseci pripadaju među najgora i najneizvjesnija razdoblja u našim životima i karijerama. Uslijed koronakrize došlo je do pojave ozbiljnih zastoja na globalnom i lokalnom tržištu te se u prvoj polovici godine osjećala značajna statistička stagnacija i otežano poslovanje većine tvrtki, što zbog potpunog zastoja ili zbog značajnog usporavanja na glavnim tržištima. Mnoge drvoprerađivačke tvrtke su zabilježile smanjenje proizvodnje kroz posljednjih 7-8  mjeseci, iako na kraju godine taj pad ne izgleda katastrofalno i prosječno se kreće na razini od oko -10% (prerada drva oko -7% te namještaj oko -15%).

Pogoni na prodaju
Unatoč opisanim teškoćama, hrvatske drvoprerađivačke tvrtke su zadržale zavidnu razinu optimizma i spremaju niz tržišnih strategija za prevladavanje posljedica krize. Jedini vidljivi element složenog kriznog okruženja i velike doze neizvjesnosti je intenzivno povećanje ponude prodaje mnogih pogona, odnosno tvornica na tržištu. Analitičari pozivaju na dodatni oprez,  iako sektoru treba odati priznanje za visoku razinu usvojenih poslovnih rješenja i prilagodbi u krizi, odnosno za zavidni nivo žilavosti i tržišne otpornosti.

Drugi val koronavirusa povećao pesimizam tržišta
Pogoršanje pandemijskih uvjeta tijekom studenog i prosinca je u cijeloj Europi donio dozu pesimizma i opreza u sektor drvne industrije, posebice kod trgovaca namještajem. Većina drvoprerađivača u Europskoj uniji računa s pretpostavkom pogoršanja poslovanja u sljedećih šest mjeseci, a posebno talijanske i španjolske tvrtke. Loše prognoze dolaze iz Njemačke, glavnog europskog tržišta, gdje se očekuje pad u pilanskom sektoru, industriji drvenih ploča i ambalaže te pad od 4,1% u sektoru namještaja. Analitičari očekuju kako će se te trenutne njemačke ocjene i tržišni dojam preliti na poslovanje dobavljača koji još uvijek uglavnom dolaze iz istočne Europe.

Globalno usporavanje – smanjenja cijena u SAD-u
Istovremeno, analitike u SAD-u sugeriraju kako će cijene drvnih proizvoda padati sve do svibnja 2021., a očekuje se i da će pilane smanjiti proizvodnju. To će, uz aktualnu pandemiju, zasigurno utjecati na investicije i velike projekte koji zahtijevaju veće količine drvne građe. S drugih tržišta također pristižu umjerene najave, a najveća je nepoznanica je i dalje ogromno kinesko tržište.

EU nudi priliku za sektor – Zeleni plan i Program oporavka
Europa se aktivno suočava s usporavanjem i predlaže politike oporavka s vrlo izdašnim fondovima. Europska komisija se okrenula zelenim materijalima, a to je odlična prilika za veće korištenje drva o čemu posljednjih mjeseci intenzivno govore svi europski drvoprerađivači kroz svoje asocijacije. Drvo je idealan materijal za CO2 neutralnu Europu. Primjerice, EU nalaže kako građevine trebaju dovesti do smanjenja emisija ugljikovog dioksida, a pošto drvo smanjuje CO2 tijekom cijelog životnog ciklusa proizvoda, razvidno je kako bi uskoro u EU, upravo objekti izgrađeni od drva trebali biti u velikoj prednosti u odnosu na građevine izgrađene od  betona ili drugih materijala. Razvidno je kako upravo članstvo u EU obitelji predstavlja daljnji razlog za optimizam, budući da hrvatsko gospodarstvo ima priliku sudjelovati u mjerama oporavka i kako ima nesmetani pristup unutarnjem tržištu Unije.

Iako su brojne nepogodne prilike na tržištu uzrokovale su otkazivanje aktualnih događanja, Hrvatski drvni klaster nastavlja s organizacijom konferencija se planira održati Međunarodnu energetsku konferenciju prema planu, u prvom tromjesečju 2021. godine. Svi zainteresirani bit će na vrijeme obaviješteni o točnom terminu i mjestu održavanja konferencije.