Međunarodna energetska konferencija o biomasi i obnovljivim izvorima energije

Budućnost bioenergije u odnosu na fosilna goriva

SABORSKA OPORBA O STRATEGIJI ENERGETSKOG RAZVOJA: „Neambiciozna je i nije u skladu sa Zelenim planom!“

 

Prijedlog Strategije energetskog razvoja RH do 2030. s pogledom na 2050. saborska je oporba proglasila neambicioznim, a istaknula je i kako ne prati Zeleni plan Europske komisije.

U saborskoj raspravi oporbenjaci su istaknuli nedostatak konkretnih mjera, ciljeva i rokova. – Mi smo po proizvodnji električne energije iz solarne i sunčeve energije trenutno na 54 megavata instalirane snage, a da bi dostigli europski prosjek od 5% trebali bi imati 800 megavata – rekao je HSS-ov zastupnik Davor Vlaović.

Strategiju je komentirao i bivši ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović. – To bi značilo spuštanje emisija za 95%, a to nije zacrtano niti u jednom vašem scenariju, vaš najambiciozniji plan je spuštanje emisija do 2050. za 74% – rekao je Dobrović i nadodao da je strategija nazadna te da nije u skladu s vremenom i izazovima koji su pred društvom i energetikom.

S druge strane, iz resornog ministarstva smatraju kako je strategija u skladu s europskim ciljevima. Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša Ivo Milatić istaknuo je kako je Hrvatska po korištenju obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije iznad prosjeka EU. Nadodao je i kako je izvjesno da će doći i do povećanja ciljeva vezanih za stakleničke plinove predviđenih u strategiji, što će ovisiti o financijskoj potpori i razvoju tehnologije.