Međunarodna energetska konferencija o biomasi i obnovljivim izvorima energije

Budućnost bioenergije u odnosu na fosilna goriva

PLENKOVIĆ O ENERGETSKOJ NEUTRALNOSTI: „Ekološka tranzicija je prilika za ekonomski rast!“

 

Premijer Andrej Plenković u nedavnom se govoru osvrnuo na Zeleni plan Europske komisije i važnu ulogu Hrvatske, s obzirom na to da se početak plana podudara s hrvatskim predsjedanjem Vijećem EU.

Globalno zatopljenje postalo je naša realnost, a tome u prilog govori i činjenica da su klimatske promjene bile jedna od vodećih tema Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu. Početak ambicioznog plana podudara se s hrvatskim predsjedanjem Vijećem EU pa će naša uloga biti ključna za prve korake prema energetskoj neutralnosti, osobito u uvjeravanju onih članica koje su izrazile određene rezerve – rekao je premijer i dodao da Vlada RH vidi ekološku tranziciju i kao priliku za ekonomski rast.

Plenković je podsjetio da je Europska komisija prošloga tjedna predstavila plan financiranja ambicioznog Europskog zelenog plana, a čiji se trošak za narednih deset godina procjenjuje i na bilijun eura.

Također, Plenković je naglasio i da će državama članicama na raspolaganju biti čak tri financijska mehanizma na koja mogu aplicirati kako bi amortizirale troškove skupe energetske tranzicije: Fond za pravednu tranziciju EU za koji europske zemlje mogu prijaviti najslabije razvijene regije kako bi im se pružila pomoć, te financijske okvire programa InvestEU i Europske investicijske banke.