2014

5. Međunarodna energetska konferencija, 2014.

U Zagrebu se održala 5. međunarodna energetska konferencija u suorganizaciji Hrvatskog drvnog klastera, Udruge proizvođača peleta, briketa, drvne biomase i pripadajućih tehnologija i Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske.

Konferencija je okupila preko 130 zainteresiranih tvrtki i sektorskih stručnjaka, a važan doprinos radu dali su mnogobrojni inozemni sudionici te državni dužnosnici različitih institucija. Skup je otvorio pomoćnik ministra poljoprivrede Domagoj Križaj koji je naglasio važnost biomase u implementaciji nove europske energetske politike koja je do 2030. predvidjela dodatno povećanje udjela energije iz OIE.

Konferencija je u potpunosti zadovoljila razinom objavljenih informacija, kvalitetom prezentacija, kao i interakcijom sudionika, predavača i panelista. Naglasak u programu bio je na iskustvima u poticanju uporabe biomase, kao i promociji peleta, energetskim politikama te optimalnoj potrošnji toplinske energije iz postojećih i budućih kogeneracija. Istovremeno su se prezentirale i najnovije tehnologije za preradu drvne i šumske biomase, uglavnom uvoznog porijekla, te kotlovska postrojenja. Na Konferenciji je aktivno prisustvovalo i troje domaćih proizvođača opreme: KBE Bioenergie, Đuro Đaković Kotlovi i Senko, a od inozemnih talijanski dobavljači opreme Turboden i Uniconfort, etablirani austrijski proizvođač energetskih postrojenja Agro Forst, CPM Europe iz Nizozemske i slovenski WVterm.

Preuzimanja

Predavanja